Health, Personal

Allergisch! Maar waarvoor? deel 2

Zoals jullie vorige week al hebben kunnen lezen, had ik eind februari een afspraak bij de allergoloog in het ziekenhuis. Helaas was dat enkel een intakegesprek en zijn er nog geen tests uitgevoerd.

Plan van aanpak

Wel is het plan van aanpak duidelijk geworden. Er wordt gestart met een plakproef en een priktest. Afhankelijk van de uitslag van de priktest, volgt mogelijk een provocatietest. Helaas konden de plaktest op zijn vroegst pas in april worden uitgevoerd.

Eerst even kort wat meer informatie over de verschillende testen:

Plaktest

Met een plakproef kunt u erachter komen welke stoffen een allergische reactie op uw huid hebben (contactallergie). Het onderzoek is pijnloos en wordt meestal uitgevoerd op de rug. 

Bij een contactallergie ontstaat eczeem als de huid langdurig in contact komt met een stof waar u allergisch voor bent. Dat kan bijvoorbeeld nikkel, lijm, metaal, latex, make-up of parfum zijn.

Priktest

Met behulp van deze huidpriktest kan worden nagegaan of u allergisch bent voor stoffen die u kunt inademen. Dit zijn vaak stoffen uit onze natuurlijke omgeving zoals pollen, huisstofmijt, bijen- en wespengif en huisdieren maar ook antibiotica. 

Tevens meet de test overgevoeligheid voor voeding zoals noten.

Provocatietest

Provocatietesten worden uitgevoerd om definitief uitsluitsel te kunnen geven over het optreden van klachten bij blootstelling aan een allergeen of juist om vast te stellen dat het middel veilig gebruikt kan worden. Bij geneesmiddel kan ook het testen van een alternatief middel een reden zijn om een provocatie uit te voeren. Dit kan voedsel zijn maar ook een inhalatieallergeen, medicatie of een insect.

Bij een provocatie met voeding wordt gestart met een kleine hoeveelheid, waarna elke 30 minuten een hogere dosering wordt gegeven tot er klachten ontstaan of tot de laatste dosis bereikt is. Als het voedingsmiddel goed verdragen wordt tijdens de provocatie, kan thuis het middel geherintroduceerd worden volgens een zogenaamd introductieschema.

De plaktest

Maandag 12 april moest ik mij melden in het ziekenhuis. Vandaag werd de plaktest op mijn rug geplakt. Ik mocht 48 uur voorafgaand aan het onderzoek al geen antihistaminetabletjes meer gebruiken.

Er werden 2 standaardreeksen geplakt en de cosmeticareeks werd op mijn rug geplakt. Zie hieronder voor het resultaat.

Totaal werden 43 stofjes getest.

De plakkers moesten 72 uur op mijn rug blijven zitten, dat betekende dat ik zo lang niet mocht douchen. Sporten mocht dus ook niet, want je wilt na het sporten wel graag douchen.

Eerste aflezing

Woensdag moest ik terug, omdat de test na 48 uur voor het eerst afgelezen werd. Gelukkig werden de plakkers niet weer terug geplakt, maar douchen mocht nog steeds niet.

Helaas wilde de assistent niets zeggen over de reactie op mijn rug. Uiteraard heb ik zelf (eigenlijk Mattijs) een foto gemaakt van mijn rug.

resultaat na 48 uur

Het is misschien niet heel duidelijk, maar er zijn verscheidene plekjes waar reactie te zien is. Ook jeukt het op sommige plekken vreselijk! Helaas weet ik niet waar welk nummertje (zie eerste foto) voor staat.

Uitslag en priktest

Donderdag moest ik weer terug naar het ziekenhuis voor de 2 aflezing. Als de reactie inmiddels, na het verwijderen van de stofjes, niet meer zichtbaar is dan is er sprake een irritatie. Is de reactie nog steeds duidelijk zichtbaar, dan is sprake van een contactallergie.

Nadat de assistent de uitslag (mate van reactie) heeft afgelezen (nee, ze vertelt me nog steeds niets) voert ze de priktest uit. Na de priktest heb ik een afspraak met de allergoloog voor de uitslag van beide testen en het vervolg. Hoe dit ging kunnen jullie volgende week lezen in: Allergisch! Maar waarvoor? deel 3

Lees ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.