Health, Personal

Allergisch! Maar waarvoor?

Al mijn hele leven ben ik allergisch, als baby had ik dauwworm en wat later ging dat over in eczeem. Ook had ik koemelkallergie en sinds ik twee jaar ben heb ik ook nog eens astma. Dit alles samen wordt ook wel atopisch syndroom genoemd.

Over de koemelkallergie ben ik gelukkig heen gegroeid, helaas ben ik nu wel allergisch voor noten. Op mijn vijftiende ben ik eens naar het allergiecentrum in Utrecht geweest, daar hebben ze o.a. een priktest uitgevoerd. Hieruit bleek dat ik ernstig allergisch ben voor noten en om deze reden heb ik dan ook altijd een EpiPen bij me.

Voor zover een klein stukje voorgeschiedenis. De mensen die me kennen weten dat ik de afgelopen jaren regelmatig uitslag heb in mijn gezicht. Ik heb hier al meerdere zalfjes voor gekregen en dan was het weer een tijdje rustig, maar het kwam steeds weer terug. Waar de uitslag in het begin vooral op mijn wangen zat, is dat later verplaatst/uitgebreid naar onder mijn neus en sinds een paar maanden had ik ook regelmatig gezwollen oogleden. Ik gebruikte al een heel neutrale zalf (al een aantal jaar), vaseline cetomacrogolcreme.

Afgelopen januari heb ik dan ook weer eens een balletje opgegooid bij mijn huisarts. Zij heeft me verwezen naar de allergoloog en in de tussentijd kreeg ik van haar een basis oogcreme, die ik dan op mijn ogen kon smeren.

En toen gebeurde dit:

Ik werd wakker en kreeg mijn ogen gewoon niet meer open, alles was helemaal gezwollen. Uiteraard heb ik meteen de huisarts gebeld en die heeft me een vijfdaagse prednisonkuur voorgeschreven. Met de dag werd de zwelling minder en mijn huid gaver. Ondertussen smeerde ik nog steeds de vaseline cetomacrogolcreme op mijn gezicht (met de oogzalf ben ik uiteraard meteen gestopt).

Een paar dagen na het einde van de prednisonkuur begonnen mijn oogleden toch weer op te zwellen en na contact met de huisarts is het vermoeden dat ik een allergie voor wolvet heb. En ja, dat zit dus ook in de vaseline cetomacrogolcreme. Inmiddels heb ik een zalf zonder wolvet (koelzalf) en mijn huid in mijn gezicht is zichtbaar verbeterd! Ik waste mijn haren en kleding sowieso al jaren met neutral/parfumvrije producten vanwege mijn gevoelige huid, anders was het al veel eerder mis gegaan waarschijnlijk. Wolvet zit namelijk in het overgote deel van de cosmetische producten.

Bloedprikken

Omdat ik pas eind februari terecht kon bij de allergoloog en ik ondanks de koelzalf toch nog wel af uitslag had in mijn gezicht (maar wel een heel stuk minder), heeft de huisarts me ook nog laten bloedprikken. Hier kwam uit dat ik extreem allergisch ben voor katten en voor huisstofmijt. En laten we nu net twee katten in huis hebben……

De huisarts heeft ons dringend geadviseerd een ander huisje te zoeken voor onze twee viervoeters en omdat ik niet voor altijd met uitslag in mijn gezicht wil rondlopen met eens in de zoveel tijd een prednisonkuur hebben we dat ook met pijn in ons hart gedaan. Gelukkig hebben de beestjes nu een heel goed nieuw huisje gevonden!

De afspraak bij de allergoloog

Eind februari had ik dan eindelijk de afspraak bij de allergoloog, ik was heel erg benieuwd wat hij voor mij kon betekenen en wat er allemaal getest zou gaan worden.

Hoe deze afspraak verliep vertel ik jullie volgende week in Allergisch! Maar waarvoor? deel 2

Lees ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.